Get Adobe Flash player

Svampexkursion för nybörjare till Rustorp 9 september

 

Hela 24 deltagare anslöt på samlingsplatsen så det blev ett långt lämmeltåg med bilar som skulle baxas in på den lilla parkeringen i Skams hål naturreservat. Alla hoppades på mycket svamp då det regnat hyggligt efter sommarens torka. Vi hade ju utlovat 10 bra nybörjarsvampar i programmet så nu var det upp till bevis. Vi delade upp oss i tre grupper varav Britt Marie, Hans och jag tog var sin och gick åt varsitt håll. Jag tänkte hålla ihop min grupp relativt tätt för när man en svamp är man som mest mottaglig för vad det är för sort. Man både ser den exakta växtplatsen och har nyfikenheten på topp. Nu visade det sig att det var relativt få svampar så jag styrde min grupp till lägre partier i terrängen och precis innan vi kom tillbaka till samlingsplatsen kom belöningen, då stod dem på rad, både trattkantareller och rödgul trumpetsvamp.

Väl tillbaka så hade vi iaf hittat ca 50 arter varav vit flugsvamp och toppig spindelskivling var de viktigaste. Nu kom det svåraste av allt, att göra artpresentationen så pedagogisk som möjligt och inte slänga sig med olika artnamn till höger och vänster. Det är ju annars ett effektivt sätt att få åhöraren att blanda arter och kunskaper.

Vi radade upp våra 12 bästa funna läckerheter på ett vitt lakan. Det inkluderade gul kantarell, trattkantarell, rödgul trumpetsvamp, Karl-Johan, tegelsopp, rimskivling, blomkålssvamp m.m.

Den viktigaste arten för kvällen var som sagt toppig spindelskivling som alltid har foten böjd åt höger, eller var det vänster…

Extra skoj med denna svamputflykt var att en matbloggare vid namn Sofia Alriksson deltog. Hon driver bloggen vid namn dennaturligamaten.wordpress.com Där skrev hon ett mycket fint inlägg om denna svampkväll. Det värmer en svampkonsulents hjärta när man läser sådana rader. Klicka på länken och skrolla ner till 10 september 2015. Tack Sofia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *