Södra Vätterbygdens Svampklubb

Get Adobe Flash player

30 november 2022 säsongsavslutning i IKHP-stugan på Huskvarnaberget

Vi var ca 25 personer som kalasade smörgårdstårta, kaffe och kakor. Efter maten visade Paul bilder från årets svamputflykter och Hans bjöd på en klurig tävling.

Stort grattis riktas till Anna Kjellander som vann diplom för årets svamp som i år blev vridfingersvamp!

24 sepember 2022 ängsmarkssvamp i Bratteborg

Vi var tio personer som besökte de vackra ängarna söder om Bratteborgs herrgård. Även om det inte var tätt med svamp hittade vi ändå många vackra och intressanta naturvårdsarter som rökfingersvamp och trådvaxskivling. Till middagen lyckades vi även hitta en hel del stolta fjällskivlingar! En ofullständig artlista finns här: https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=10703&identifier=86FBD807

28 augusti 2022 svamputflykt till Stensjökvarn

Trotts varning om ösregn var vi fyra tappra svampplockare som gav oss iväg till Stensjökvarn. Där träffade vi Roland Svensson som äger gården. Tillsammans studerade vi svamp i ängsmark, skogsbetesmark och gammelskog. Vädret var otroligt nog helt regnfritt och svamptillgången var över förväntan!

Artlista finns här: https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=10444&identifier=4326CEC0

Stort tack till Anna för anteckningar och till Roland för värdskapet!

17 augusti 2022 Avrostning Skams hål

Vi var 21 personer som slöt upp för årets första gemensamma svampplockning.
Kul att vi var så många och att det var gott om både barn och hundar i
sällskapet!

Trotts torkan hittade vi en hel del svamp. Rödgul trumpetsvamp (bild nedan) var som vanligt den mest populära matsvampen att leta efter men vi hittade också några vanliga kantareller och flera olika ätliga kremlor, bland annat kantkremla. Roligt också att vi lyckades finna den relativt ovanliga hasselsoppen! Andra intressanta arter vi diskuterade var: rodnande flugsvamp, röd flugsvamp, vit flugsvamp, toppig giftspindling, eldspindling, stinksvamp (häxägg), platticka och örtaggsvamp (bild nedan).              


 

 

11 april 2022 Ängsmarkssvampkväll

Anders Hildingsson berättade om ängsmarkssvampar. Vaxskivlingar, fingersvampar, noppingar och jordtungor stod i fokus. Vi hann även med att dricka kaffe och äta goda kakor. Några bra filer om ängvaxskivlingar, noppingar och fingersvampar finns bland ”filer” på denna websida.

21 mars 2022 Årsmöte i IKHP-stugan kl 18.00

Hej alla svampvänner och svampkonsulenter  

Eftersom det är lite lättare med coronarestriktioner så kan vi ha vårt efterlängtade årsmöte på IKHP stugan måndag den 21 mars kl 18:00.  

Det blir exotisk planka med dricka, kaffe/te och kaka, har du behov av specialkost eller matallergier så ange gärna det till oss när du anmäler dig.  

Efter årsmötet håller ordförande på Industrimuseet i Norrahammar Per-Olof Jern ett föredrag om Taberg, historiken om järnbrytning och järnframställning, fladdermöss och växter.  

Sista anmälningsdag är den 15 mars, du anmäler dig genom att skicka mejl till klubbens mejladress svs.klubb@hotmail.com  

Följande årsmötesförhandlingar kommer finnas tillgängliga på årsmötet: dagordning, verksamhetsberättelse, årsredovisning och revisionsberättelse.  

Förutom att besluta om styrelsens ansvarsfrihet, har valberedningen förslag till nya medlemmar i styrelsen.  

Har du synpunkter, hör gärna av dig till klubben via mejladressen svs.klubb@hotmail.com eller ring 0706-480794. (Marie Magnusson).  

ÅRSAVGIFTEN  75 kr BETALAS TILL PG 465 70 40-4, Södra Vätterbygdens Svampklubb. OBS Glöm ej ange namn. Ungdomar under 18 år gratis.  

Styrelsen för Södra Vätterbygdens Svampklubb  

Svampklubben samarbetar med Studiefrämjandet!