Södra Vätterbygdens Svampklubb

Get Adobe Flash player

19 september 2023 Strömsbergs NR

Roligt att plocka svamp i bokskog som omväxling! Särskilt mycket matsvamp blev det väl inte men några blodsoppar, bleka taggsvampar och några kremlor hittade vi i alla fall. Några andra spännande arter vi kikade på var puckelmusseron, fjällig tofsskivling, föränderlig tofsskivling, hasselriska, brokkremla, lundspindelskivling och scharlakansvaxskivling.

3 september 2023 Svampens dag i Vattenledningsparken

Vi var drygt 20 personer som i vackert höstväder firade svampens dag med att plocka svamp i vattenledningsparken. Vi dukade upp de svampar vi hittat på rastplatsen vid dammarna och kunde njuta både av utsikten och alla vackra svampar! Själv tyckte jag att det roligaste fyndet var den märkliga rotfränskivlingen.

30 augusti 2023 Svampjakt på Bondberget

Fantastisk uppslutning av drygt 50 personer denna fina höstkväll. Trotts att det var glest med svamp i skogen lyckades vi tillsammans få till ett riktigt imponerande svampbord när vi var åter på Öxnegården. Särskilt roliga fynd var svart trumpetsvamp, kruskantarell och trattaggsvamp. Tack till Friluftsfrämjandet Öxnegården som bjöd in till denna träff!

26 augusti 2023 Kremlejakt i Ingaryds NR

Vi hade regn från början till slut! Som tur var hittade vi en trevlig liten bod där vi, efter utförd svampplockning, kunde dricka kaffe och gå igenom de kremlor och andra svampar vi hittat. Vi var fyra människor och en hund som utmanade vädret denna dag. Utöver en hel del matsvamp hittade vi några olika kremlor, som ju var det vi i första hand eftersökte. Dessa Russula-arter lyckades vi artbestämma: gulkremla, grönkremla, svartkremla, marsipankremla, storkremla, tegelkremla, mandelkremla, gransillkremla och blek giftkremla. Fynd från dagen finns inlagda på artportalen!

16 augusti 2023 Avrostning i Skams hål

Parkeringen blev full i naturreservatet Skams hål! Vi var ca 30 personer som plockade den svamp som skogen bjöd. Utöver de obligatoriska rödgula trumpetsvamparna, giftiga toppspindlingarna och mycket annat var det särskilt kul att få se stor klubbsvamp, violspindling och finprickig blodsopp.

25 april 2023 Kremlekväll

Vi var ett glatt gäng som samlades på studiefrämjandet för att lära oss mer om kremlor. Efter en kort inledning delade vi in oss i grupper och presenterade sedan våra rön om ett tjugotal olika kremlor för varandra. Under tiden njöt vi av Maj-Britts kakor. Recept på hennes fantastiska svamptoscakaka (från Sporaden nr 2 2020) finns nedan! Lars-Görans finfina nyckel över de flesta av våra kremlor finns nu för nedladdning under ”filer” på denna hemsida.
https://svampklubb.se/wp-content/uploads/2023/04/Kremlor-LGs-nyckel.pdf.

28 mars 2023 Årsmöte

I år höll vi till i Studiefrämjandets lokaler på Liljeholmen. Martha Wägeus från Strömsbergs föreningen var och berättade intressant om Strömsbergsskogen och alla dessa träd, djur, växter och svampar. Årsmötet bjöd inte på några stora nyheter. Styrelsen och medlemsavgiften är oförändrad 2023.

30 november 2022 säsongsavslutning i IKHP-stugan på Huskvarnaberget

Vi var ca 25 personer som kalasade smörgårdstårta, kaffe och kakor. Efter maten visade Paul bilder från årets svamputflykter och Hans bjöd på en klurig tävling.

Stort grattis riktas till Anna Kjellander som vann diplom för årets svamp som i år blev vridfingersvamp!