Roligt att plocka svamp i bokskog som omväxling! Särskilt mycket matsvamp blev det väl inte men några blodsoppar, bleka taggsvampar och några kremlor hittade vi i alla fall. Några andra spännande arter vi kikade på var puckelmusseron, fjällig tofsskivling, föränderlig tofsskivling, hasselriska, brokkremla, lundspindelskivling och scharlakansvaxskivling.
Utflykten för nybörjare till Skams hål besöktes av 23 personer under ledning av Hans och Britt-Marie. Rödgul trumpetsvamp, soppar, kremlor och riskor skördades!
Vi var drygt 20 personer som i vackert höstväder firade svampens dag med att plocka svamp i vattenledningsparken. Vi dukade upp de svampar vi hittat på rastplatsen vid dammarna och kunde njuta både av utsikten och alla vackra svampar! Själv tyckte jag att det roligaste fyndet var den märkliga rotfränskivlingen.
Fantastisk uppslutning av drygt 50 personer denna fina höstkväll. Trotts att det var glest med svamp i skogen lyckades vi tillsammans få till ett riktigt imponerande svampbord när vi var åter på Öxnegården. Särskilt roliga fynd var svart trumpetsvamp, kruskantarell och trattaggsvamp. Tack till Friluftsfrämjandet Öxnegården som bjöd in till denna träff!
Vi hade regn från början till slut! Som tur var hittade vi en trevlig liten bod där vi, efter utförd svampplockning, kunde dricka kaffe och gå igenom de kremlor och andra svampar vi hittat. Vi var fyra människor och en hund som utmanade vädret denna dag. Utöver en hel del matsvamp hittade vi några olika kremlor, som ju var det vi i första hand eftersökte. Dessa Russula-arter lyckades vi artbestämma: gulkremla, grönkremla, svartkremla, marsipankremla, storkremla, tegelkremla, mandelkremla, gransillkremla och blek giftkremla. Fynd från dagen finns inlagda på artportalen!
Blöta svampentusiasterNöjd Lotta med blomkålssvampMossig skogsstigGott om matsvamp!Fyndbordet med många kremlorArtbestämning med varierande framgång…GulkremlaGransillkremlaGröntoppig sillkremlaLuden skålmurkla
Parkeringen blev full i naturreservatet Skams hål! Vi var ca 30 personer som plockade den svamp som skogen bjöd. Utöver de obligatoriska rödgula trumpetsvamparna, giftiga toppspindlingarna och mycket annat var det särskilt kul att få se stor klubbsvamp, violspindling och finprickig blodsopp.
Vi var ett glatt gäng som samlades på studiefrämjandet för att lära oss mer om kremlor. Efter en kort inledning delade vi in oss i grupper och presenterade sedan våra rön om ett tjugotal olika kremlor för varandra. Under tiden njöt vi av Maj-Britts kakor. Recept på hennes fantastiska svamptoscakaka (från Sporaden nr 2 2020) finns nedan! Lars-Görans finfina nyckel över de flesta av våra kremlor finns nu för nedladdning under ”filer” på denna hemsida. https://svampklubb.se/wp-content/uploads/2023/04/Kremlor-LGs-nyckel.pdf.
I år höll vi till i Studiefrämjandets lokaler på Liljeholmen. Martha Wägeus från Strömsbergs föreningen var och berättade intressant om Strömsbergsskogen och alla dessa träd, djur, växter och svampar. Årsmötet bjöd inte på några stora nyheter. Styrelsen och medlemsavgiften är oförändrad 2023.
Martha Wägeus berättar om StrömsbergAnders, Anders o Marcell har trevligt under årsmötet Smörgårdsbord med Marcells fantastiska tonfiskröra!
Vi var ca 25 personer som kalasade smörgårdstårta, kaffe och kakor. Efter maten visade Paul bilder från årets svamputflykter och Hans bjöd på en klurig tävling.
Stort grattis riktas till Anna Kjellander som vann diplom för årets svamp som i år blev vridfingersvamp!
Smaskig middagLars-Göran förser sigDagen till ära i sin egentillverkade svamp- och indigofärgade tröja visar Anna upp sitt diplom
Vi var 24 personer som denna vackra höstdag plockade svamp, fick information om områdets fornhistoria och njöt av kolarbullar. Stort tack till Hans och Bottnaryds hembygdsförening för ett trevligt evenemang!