Get Adobe Flash player

Svampens dag 3 september, Ubbarp

 

35 svampplockare anslöt å njöt av dagen i skogen vid Ubbarp, Barnarp. Vi rensade alla gemensamt rent på matsvampar i denna gamla och platta barrblandskog. 

 

Hans gjorde en eminent artgenomgång av de ca 100 arterna vi fann idag. 

 

Några bra saker att tänka på i dagens infoflöde är. 

 

Skogs- och snöbollschampinjon är de svampar som är bäst på att ta upp tungmetaller. 

 

Skilj på vit flugsvmp och champinjoner. Vit flugsvamp har alltid strumpa och ring samt vita skivor. Champinjon har först rosa och sen mörka skivor och en ring, ingen strumpa.

 

Finska riskor, skäggriska, skäggriska och pepparriska är tre goda riskor som man innan förvällning måste koka 5-10 minuter. 

 

Skilj på avkokning och förvällning. Förvällning innebär stekning så att vattnet försvinner. Avkokning görs i en gryta med vatten ca 10 minuter för att lösa ut mindre nyttiga ämnen och sen slänger men vattnet.

 

Riskor vs kremlor. Kremlor är torra skivlingar och riskor blöder.

 

Toppig giftspindling vs trattkantareller. Detta är den förväxlingsrisk som oftast nämns. Toppig giftspindling och trattkantarell är väldigt olika MEN de växer ofta på samma kvadratmeter, dvs en å annan toppig giftspindling råkar växa där det växer hav av trattkantarell. 

 

De 7 giftiga svamparterna som finns i Sverige är egentligen de man ska lära sig. Övriga 10 000 – 20 000 arter kan man äta mer än en gång. Vissa kan man dock må dåligt av.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *