Get Adobe Flash player

Avrostningen 20 augusti 2015, Ingaryds naturreservat.

Avrostningen 20 augusti 2015, Ingaryds naturreservat.

Vi var 10 st svampplockare som dök upp denna torra och varma sommarkväll. Förhoppningarna var låga då sommaren varit alldeles för regnfattig. Vi skingrades och dammsög skogen på alla svampar vi fann och det resulterade i 28 arter plus tio ej artbestämda spindlingar. Innan artlistan presenteras vill jag återberätta vad nestorn Lars-Göran berättade om Bengt Cortin och varför svamparna i äldre böcker har en till tre stjärnor i syfte att ange hur goda de är. Bengt var gammal militär och enormt svampintresserad. Bengt och hans nära svampvän plockade svamp ihop, åkte hem, tillagade, åt och ringde slutligen till varandra för att höra om den andra mår bra samt komma överens om hur många stjärnor de skulle sätta på respektive svamp. Då de båda var militärer använde de 1-3 stjärnor, fänrik, löjtnant och kapten. De åt inte mycket av varje art så de lyckades inte identifiera alla de arter som vi idag har satt som giftiga.

På webben kan man på Gits Olssons webbsida läsa följande om Cortin:  ” Svampsverige har tidiga ledstjärnor i Nils Suber och Bengt Cortin, författare till rader av svamphandböcker i våra hyllor. Med Cortin plockade jag svamp på Djurgården en gång. Han var alldeles förhäxad av spindelskivlingarna. Det finns 800 arter av dem. De flesta heter Cortinarius på latin och det lät som om de vore uppkallade efter Cortin. Men det var tvärtom. Han hette Johansson och tog Cortin efter svampen.
   Cortin hade pippi på att plocka förment giftiga svampar och äta dem. Han sa:
   ─ Jag gör en stuvning, breder den på en smörgås, äter samt lägger mig att sova med anteckningsboken på nattduksbordet. När jag vaknar, registrerar jag eftersmaken, fattar sen pennan och sätter stjärnorna i boken.
   ─ Och korsen då?
   ─ Dem får andra sätta, sa Cortin och log.
   Han är död nu.

 

Lars-Göran förevisar dagens fynd

Dagens artlista:

Karl-Johan
Björksopp
Aspsopp
Sammetssopp
Gallsopp
Sandsopp
Buktriska
Vårtig röksvamp – sporerna läker sår men det blir fula ärr
Rodnande flugsvamp, god matsvamp men förväxla ej med Panterflugsvamp
Brun kamskivling, strumpa men ingen ring
Gulvit flugsvamp
Slemnagelskivling
ca 10 st spindlingar
Föränderlig tofsskivling
Kantkremla
Brun skålsvamp
Gul sköldskivling
Lilariska
Tegelkremla
Stinkkremla
Svartriska
Laxskivling
Trådskivling
Grovticka???
Platticka
Björkticka
Klibbticka
Dropptaggsvamp

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *