Get Adobe Flash player

Sprängticka (chaga) – skogens hälsobomb eller bara en riktigt ful svamp?

Nu hittade jag en artikel om sprängticka på land.se skriven av Kristina Bäckström. Detta förväntas alla svampplockare känna till. Känner du till följande?

Sprängticka (chaga) – skogens hälsobomb eller bara en riktigt ful svamp?

Av Kristina Bäckström, 2 september 2015

 

Har du också hört talas om chaga, parasitsvampen som växer på björkar och som kan torkas och kokas till te. Somliga anser att det stärker immunförsvaret. Här får du veta vad den skrovliga doldisen egentligen är.

Det är dags att lyfta blicken på skogspromenaden. Det svarta skrovlet på björkstammen är parasitsvampen sprängticka, en doldis som får björkar att känns sig riktigt hängiga men också en dyrgrip som sägs göra människor friskare.

Så vad är det här egentligen? Dags att reda ut begreppen.

I Sverige heter den sprängticka och är en parasit som lever i björk. Den som har riktigt tur kan få se när den ”blommar” med en fruktkropp i blålila. Det ser nästan ut som ett litet norrsken med böljande rör i lager på lager.

Det vi ser oftast är i stället den sterila, svarta vävnaden utanpå björken. Inuti är mycelet kanelbrunt med ljusa fläckar.

Här i Sverige har sprängtickan använts för att göra fnöske och för att färga garn gult men i Ryssland är den en gammal välkänd medicinalväxt. Förr ansågs den hämma tumörer, lugna en orolig mage och stärka immunförsvaret.

I dag går åsikterna i sär. Medan vissa hävdar att den inte är bra för något alls hävdar chaga-entusiaster att den innehåller kraftiga antioxidanter, att den kan sänka dåligt kolesterol och motverka inflammationer.

Sprängtickan huggs i bitar och torkas eller förvaras i frysen, annars möglar den. Sedan kokar man ett starkt te på svampen.

Sprängtickan är så eftertraktad att den kan säljas för 5 000 kronor kilot. Det skiljer dock mycket på priset beroende på var den har vuxit.

De som vill plocka gör det i så fall på egen mark eller med markägarens samtycke. Att plocka sprängticka ingår absolut inte i allemansrätten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *