Get Adobe Flash player

Svampknytkalas 5 nov, IKHP-stugan

Årets sista svampträff blev ett återigen lyckat knytkalas. Vi mumsade på 3 olika sorters svampsoppor, smarrig svamppaj, svamprosetter, gratäng m.m. Detta otroliga Karl-Johanår genomsyrade även kvällens menyn. Jag känner tom svampplockare som i somras fick införa plockförbud på Karl-Johan. Jag har däremot försett mig för flera års förbrukning.

Efter maten fick vi lyssna till Claes Hellstens fina presentation om hans resa till västra Kanada hösten 2013. Huvudbesöksmålet var biosfärområdet Clayoquot Sound skapat år 2000. Claes visade magnifika bilder på vandrande laxar, björnar och fina skogar. Clayoqout ligger på Vancouver Island där det faktiskt är regnskog då det regnar uppåt 4 meter per år. Det innebär att ett träd kan vara ett helt ekosystem med hängande mossa och extremt grova stammar, s.k. canopy.

Mitt i bildspelet blev det fikapaus med hemmagjord äppelpaj. Mums! Då underhöll Anders med lite hjärngympa, tex vad döljer sig bakom följande siffror: 70, 75, 80, 85, 90? Eller i vilket sammanhang finner vi följande siffror: 30, 40, 60, 90?

Sen fortsatte Claes berätta om sin fortsatta trip bla till Haida gwaii (f.d Queen Charlottes Islands). Där bor Haidaindianerna som kanske mest är kända för sitt bruk av totempålar. De byggde tidigare kanoter av mycket väl utvalda stockar från jättetuja. Haidaindianerna var duktiga på sjön och blev Kanadas motsvarighet till våra nordiska vikingar. Claes hade tagit en stor mängd bilder som gav en vacker insyn i hur det ser ut i  västra Kanada.

Avslutningsvis tackade ordföranden för ett väl genomfört svampår 2014 och tillönskade alla ett värdigt 2015. Vårprogram och kallelse till årsmötet kommer i februari.

 PS. Svaret är bh-storlek respektive tvättemperaturer. DS

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *