Get Adobe Flash player

Medelmsmöte – Soppföreläsning med Lars-Göran Hellsten

Denna kväll blev maxxad med många nya arter. Det är otroligt att det ska vara så många soppar, ibland behövs det mikroskåp och ibland måste man veta om den växte med en gran,tall eller al för att kunna artbestämma den. Du visste väl att det är endast bland växter och svampar som familjen är större än släkten. Vi drygt tio medlemmar som prioriterade sopparna före övriga ingredienser i livet fick bla lära oss att det finns över 50 benämningar på Karl-Johan. Just namnet har svampen troligen fått då den dök upp i parken runt Karl-Johans slott. Anledningen är att man hade röjt upp kraftig i den i samband med hans flytt hit och dessa nya förutsättningar lockade fram denna ypperliga matbit.

Viktigast när vi noviser plockar soppar i skog och äng är att vi kan känna igen den enda soppen som inte är självklar på matbordet. Djävulssoppen är svagt röd på fotens övre del och är lätt giftig. Sen växer den endast med lind och ek på Gotland, med få undantag. Nästan helt riskfritt här i småland med andra ord. Förväxslingsarten här heter blodsopp men är inte giftig.

TACK Lars-Göran säger vi alla för en mycket informativ afton.

mvh Styrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *