Södra Vätterbygdens Svampklubb

Nyheter

Årsmötet och Öland
Publicerad 2019-02-24

 Ordförande har ordet, våren 2019

Har du hittat säsongens första snödroppe eller tussilago ännu? Det dyker upp lite rapporter i vår snedvridna värld. Som du ser i vårprogrammet påminner det mycket om fjolåret. Nu får vi alla dansa lagom mycket regndans så att vi kan få lite resultat.

Redan nu börjar kampen om vem som ska få diplom för årets svamp 2019. Styrelsen utser vinnaren på styrelsemötet i oktober, så det finns gott om tid för att hitta och rapportera fynd till någon i styrelsen. Skicka gärna bild till Anders Strandh så lägger han ut fyndet på vår webbsida.

 Glöm inte att surfa in på vår fina webbsida för att hålla dig uppdaterad www.svampklubb.se

Nu har vi gjort den ännu enklare. Vad tycker du? Det kommer vara en av många punkter på vårt årsmöte 5 mars.  Välkommen!

Phytoncider är en vetenskaplig förklaring till varför vi mår bra av att vara i skogen. Träden utsöndrar dessa välgörande ämnen och våra nivåer av stresshormoner sjunker samtidigt som immunförsvaret stärks. Det är ytterligare en anledning till att vara mer i skogen

Ta vara på naturen och skogsbada så ofta du kan!

 Eder ordförande Anders Strandh

 

PS.Tänk nu på att det är sista anmälningstillfället till årets Ölandsresa på årsmötet 5 mars. Anmälan sker till Annika Wennberg, annikawennberg@yahoo.se eller 0707-147892.

Som en teaser kommer här i bild på hur det gick 2018 på Öland.

Nytt år och snart årsmöte
Publicerad 2019-01-29

Hej alla svampälskare och medlemmar.

Nu när vintern och snön kommit på bred front kan vi se tillbaka på en mycket komprimerad svampsäsong. Jag var ute under 2 veckor å fann en rejäl massas sopp. Övrig tid var det ökenklimat.

Kerstin Ydreborg fann gula kantareller i december så det fanns hopp under senhösten.

Nu siktar vi på årsmötet den 5e mars så att vi kan stänga år 2018 och vända blad mot ett förhoppningsvis rikare svampår 2019. 

 

mvh Styrelsen genom ordförande

 

Grentaggsvamp, Habo bokskog
Publicerad 2018-10-08

Vår ciceron Lars-Göran Hellsten hittade häromdagen en nya art för honom - Grentaggsvamp i Habo bokskog. En rejäl fruktkropp som är lätt att se. Grentaggsvampen är en parasit och bryter ner ved så tids nog dör värden/trädet. Hur ovanlig den låter jag vara osagt.